Energianeuvojamme ohjeita järkevään energiankäyttöön

Suur-Savon Sähkön energianeuvoja Sauli Kuparinen on perehtynyt järkevään energiankäyttöön ja keinoihin, joilla säästöä saa aikaan tavallisessa taloudessa. Työnkuvaan kuuluu mm. asiakkaiden ohjaaminen etsimään tietoa oikeasta paikasta.

– Helpoimmin säästöä saa aikaan nyt lämmityskauden alussa säätämällä ja huoltamalla lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteet talviasetuksille. Esimerkiksi kesäasennossa oleva ilmanvaihdon lämmöntalteenotto ja liian korkeat huonelämpötilat muodostavat todella tarpeettoman kulutussiivun. – Ja kun säästötoimia on tehty, on hyvä käydä katsomassa omasta sähkönkäyttöraportista, kuinka toimet purevat. Ulkolämpötilahan näkyy raporteissamme ja kuukausittaiset lämmitystarvetta kuvaavat lämmitystarveluvut ja ohjeet niiden käyttöön saa ilmatieteen laitoksen sivuilta. Näiden avulla voidaan eri ajanjaksojen lämmitykseen kuluneen energian määrää vertailla ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta.

Sauli Kuparinen suosittelee:

1. Ilmalämpöpumppuvinkit

– Ilmalämpöpumput ovat oikein sijoitettuina ja käytettyinä buranaa, eli pika-apua erityisesti suorasähkölämmittäjien energiamonsterin kesyttämiseen. Ennen pumpun hankintaa kannattaa lukea laitteen oikeasta sijoituksesta, jo hankittujen pumppujen osalta niiden oikeasta käytöstä. Pumput kehittyvät nopeasti, nyt markkinoilla on malleja, joiden valmistajat lupaavat hyvää toimivuutta läpi talven pakkasesta riippumatta, mikä myös puolueettomien testien perusteella pitää paikkansa. Lisäksi kannattaa selvittää onko pumpussa toiminto, jolla ilmaa voidaan kierrättää suurella puhallinnopeudella silloin kun lämmitetään samassa ilmatilassa olevaa takkaa. Näistä asioista kannattaa kysyä pumpun myyjältä, mutta kaikille pumpuille yhteiset perusasiat löytyvät vinkeistä.

2. Etäluentaraporttijutut

– Etämittareiden myötä jokaisen asiakkaamme käytössä on aivan mahtava työkalu energianhallintaan. Raportit ovat jo nyt hyviä ja niitä kehitetään edelleen. Jos kiinnostut kulutuksestasi, sinun ei tarvitse kerätä lukemia, me teemme sen puolestasi tunnin tarkkuudella. Omien kiinteistöjen energian kulutuksen vertaaminen saman ajanjakson tapahtumiin on koukuttavaa.

3. Mökin peruslämmityksestä ja etäohjauksesta kertovat jutut

– Peruslämmöllä pidettävät mökit tarkenisivat usein vähemmälläkin, samoin luonnollisesti myös asuinrakennukset. Kotona/poissa tai ”mökillä/kotona” –kytkinten käyttö kannattaa. Ongelmana saattaa olla epämukava koleus mökille mentäessä, mutta siihenkin löytyy apu etäohjauslaitteista.

4. Säästöpuoti

– Useinkaan eikä monestikaan tarvitse ostaa mitään, jotta voi säästää, mutta Säästöpuodista löytyy tuotteita, jotka helpottavat elämää, suojaavat sähkölaitteita sekä käyttäjää ja ohjaavat sähkölaitteita energiatehokkaasti. Esimerkiksi iSocket-älypistorasialla voidaan toteuttaa kevyt valvonta ja etäohjaus vaikkapa kesämökin talvikäyttöä palvelemaan. Laitteen sovelluksista löytyy lisää tietoa laitevalmistajan sivuilta.

5. Puunpolttovinkit

– Liki jokaisesta omakotitalossa ja kesämökissä on tulisija tai useampia. Puuta polttamalla voi säästää merkittävästi lämmityskuluissa, mutta puuta voi polttaa myös väärin. Liian vähän aikaa kuivanutta, väärin varastoitua tai väärin sytytettynä puuta poltettaessa voi puun pienpolton päästöt kasvaa tarpeettomasti moninkertaisiksi. Jos tienoo on harmaa esimerkiksi kiukaan sytytyksen yhteydessä, voi puiden päältä sytyttämisen harjoittelulla saada aikaan ihmeitä. Puut palavat puhtaammin ja niitä kuluu vähemmän. Testattu on!


Muistathan myös energiankulutuslaskurimme:

Etämittarin ansiosta raportista näkyy tarkalleen paljonko kuluu ja milloin kuluu, mutta ei mihin kuluu. Sen asian voi tarkistaa kulutuslaskurillamme. Laskurin perusteella saat käsityksen eniten sähköä kuluttavista kohteista, joihin sitten etsimään vinkkejä ja seuraamaan vaikutusta raporteista.
 


Käy tutustumassa omaan sähkönkäyttöösi Helmi-palvelussamme.


 

Lue seuraavaksi

Ota tehot irti kiertoilmauunista

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Näin löydät sen oikein lampun